Sök
Sök
Hitta rätt vård
Jämför
Jämför
Boka
Boka

Sök i sökformuläret eller navigera bland våra kategorier för att hitta ett urval av vårdgivare.

Nytt på bloggen

Hjärnskakning – symtom och behandling

14:43 - 22 nov, 2019 0 Hälsa

Innehåll från Friskvårdspoolen.

En hjärnskakning kan ge olika typer av symtom, som till exempel huvudvärk eller problem med balans och motorik. Men hur känner man igen en hjärnskakning? När ska man söka vård, och finns det någon effektiv behandling? Tillsammans med Friskvårdspoolen svarar vi på några av de vanligaste frågorna kring hjärnskakning.

Hjärnskakning uppstår när hjärnan hamnar i rörelse, ofta genom direkt våld mot huvudet, men ibland också genom indirekt våld. Det kan till exempel handla om att man slår i huvudet i något, eller att man får ett slag mot kroppen eller nacken, så huvudet hamnar i rörelse.

Tema höst – Hur mår vi egentligen under vinterhalvåret?

14:21 - 28 okt, 2019 0 Psykisk hälsa

Blir du ofta trött och nedstämd just under höst och vinter? Då är du långt ifrån ensam. Men vad är det egentligen som händer i kroppen när vi inte får lika mycket dagsljus som under vår och sommar? Och varför påverkas vissa lättare än andra av mörker och kyla?

Kvinna sitter och tittar ut genom fönster

I tidigare blogginlägg på temat höst har vi skrivit om kroppens behov av D-vitamin, nedsatt immunförsvar och årstidstypiska åkommor som förkylning och influensa. Men det är även många som mår psykiskt dåligt av bristen på solljus: att gå hemifrån innan solen gått upp, att vistas inomhus större delen av dagen, och komma hem när solen gått ner igen. Våra hjärnor behöver dagsljus för att kunna reglera vår naturliga dygnsrytm, men när det blir mörkare ute blir det ju även svårare att få tydliga ljuspulser.

Tema höst – Går det att äta bort sin förkylning?

14:00 - 21 okt, 2019 0 Hälsa

Hösten är här för att stanna en tid framöver och förkylningarna har även de börjat göra sig påminda. Som vanligt vid denna tid på året börjar mat- och dryckrelaterade tips ramla över oss, och vi har samlat några av de vanligaste som kanske kan göra dig gott i höst!

En mugg med te på ingefära och citron

Egentligen är det kanske inte så konstigt att vi drabbas av en eller ett par förkylningar per år, det finns nämligen cirka 400 olika sorters förkylningsvirus som vi kan bli smittade av. En del av oss är även mer mottagliga för att få infektioner, medan vissa på sin höjd blir lite snuviga. Men varför är det just under höst och vinter som vi svenskar tenderar att drabbas? Till skillnad från vad många tidigare kanske trott, är det inte kylan som påverkar uppkomsten av en förkylning. Det beror snarare på att vi börjar trängas inomhus i gemensamma utrymmen, där luftburna virus sprids snabbt.

Tema höst – Dags för D-vitamin?

14:52 - 14 okt, 2019 0 Hälsa

Oktobermörkret har gjort sitt intåg här uppe i våra nordliga breddgrader, och många är de svenskar som rusat till apotek och hälsokost för att köpa årets ranson av D-vitamin-tillskott. Men varför är D-vitamin viktigt och vad händer om vi får brist? Och går det egentligen att få för mycket?

Kvinna i solsken

Det är inte konstigt att just D-vitamin kallas solens vitamin. Detta klot ger nämligen upp till 90 procent av vårt D-vitamin-intag, som bildas genom en kemisk reaktion mellan UVB-strålarna och en typ av kolesterol som finns i vår hud. Under en dag av härlig svensk högsommar kan kroppen producera så mycket som 250 mikrogram D-vitamin. Livsmedelsverkets dagliga rekommendationer är tio mikrogram för barn och vuxna, och 20 mikrogram för äldre över 75 år.

Kosttillskott – behöver vi det?

16:57 - 02 sep, 2019 0 Hälsa

Olika hälsotillskott och örter ligger på en tjock bok

Kosttillskott är precis vad det låter som – livsmedel som ger ett tillskott av ett visst ämne. Ofta rör det sig om vitaminer, mineraler, fetter, proteiner eller kolhydrater.

– Syftet med kosttillskott är att de ska komplettera den vanliga maten, berättar Elisabeth Brown på Hälsokliniken. De ska alltså inte ersätta en fullvärdig kost utan vara precis som det låter, ett tillskott när kosten inte räcker till.